Siste nytt

Norsk lydinstitutt

Siste nytt

Julekalender

Lydutstilling: Julekalender 2017

28. november 2017

Tradisjonen tro inviterer Norsk lydinstitutt igjen til en musikalsk julekalender med smakebiter fra den rikholdige samlingen som befinner seg i Stavanger. Det vår argentinsk-dansk musikkbibliotekar som har satt sammen utvalget som denne gangen kommer fra Grammofonprosjektet "De Andre Sangerne"!

diva-duell

De Andre - Grammofonprosjekt 2017-2018

23.05.2017

De fleste kjenner til Kirsten Flagstad og gjerne Ivar Andresen (IFA pastillen). Det var sangere med store internasjonale karrierer. Men det finnes også en lang rekke andre sangere som gjorde store karrierer både i norge og utlandet. I dette prosjektet starter vi med "De Andre" som var født før 1940, og som dermed i hovedsak har spilt inn 78-plater. Prosjektet vil bestå av et åpent hus/lansering, en fysisk utstilling, nett-utstilling og en serie med klingende kåserier.

Men aller først... 6. juni braker det løs med Åpent Hus og en presentation av Professor Dahl ved lydinstituttet. (klikk 'Les mer' for a få en info-pdf on arrangementet)

Julekalender

Lydutstilling: Julekalender 2016

11 november 2016

Tradisjonen tro inviterer Norsk lydinstitutt igjen til en musikalsk julekalender med smakebiter fra den rikholdige samlingen som befinner seg i Stavanger. Denne gangen igjen er det vår argentinsk-dansk musikkbibliotekar som har satt sammen utvalget!

Kari løvaas

Kari Løvaas, et sangerportrett
- Et klingende kåseri ved Per Dahl

03. mai 2016

Prof. Per Dahl presenterer et klingene kåseri om den norske sopranen Kari Løvaas. Hun debuterte på Den norske opera på DNO’s åpningsforestilling i 1959, og studerte deretter i Wien. Hun har en omfattende karriere i utlandet både på operascene og som konsertsangerinne, og har gjort over 30 plateinnspillinger med de fremste dirigenter på de største plateselskapene. Hun har vært bosatt i Sveits og knapt nok hatt engasjementer i Norge. Norsk Lydinstitutt i Bjergsted har en rekke innspillinger av henne og disse danner utgangspunktet for Per Dahls presentasjon av denne betydelige norske sanger fra siste halvdel av 1900-tallet.

Velkommen til Bjergsted!

Tidspunkt: Tirsdag 10. mai 2016 – kl 19.30

Sted: Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5A

Billetter ved inngangen à kr. 100.-
Studenter og pensjonister kr 50,-
Enkel servering i pausen

Se også Event’en på Facebook. Hjelp oss spre nyheten: klikk «deltar» eller «interessert» og invitér gjerne deres venner, og «del» arrangementet på deres timeline!

Aktuelt

Sandvold

Gunnar Sandvold 100 år!

15 november 2015

Det er i år 100 år siden Stavanger-sangeren Gunnar Sandvold ble født. Vi feirer ham i vår musikalske julekalender og Per Dahl har skrevet en liten biografisk artikkel om hans liv og karriere.

Julekalender

Lydutstilling: Julekalender 2015

10 november 2015

Tradisjonen tro inviterer Norsk lydinstitutt igjen til en musikalsk julekalender med smakebiter fra den rikholdige samlingen som befinner seg i Stavanger. Denne gangen er det vår nye musikkbibliotekar som har satt sammen utvalget!

Julekalender

Lydutstilling: Julekalender 2014

28 november 2014

Nok en gang inviterer Norsk lydinstitutt til en musikalsk julekalender med digitaliserte plater fra samlingen. Årets tema er italienske sangere i italiensk repertoar – med de unntak fra dette vi finner hensiktsmessig. Med dette temaet går vi rett inn i Arne Dørumsgaards visjon for bruken av samlingen ved Norsk lydinstitutt, nemlig å studere den gamle vokale sangkunst man finner på de tidligste plateopptakene fra over 100 år tilbake og fremover i historien

Pianisten Edvard Grieg
- Klingende kåseri med Per Dahl

20 oktober 2014

Per Dahl's 'Klingende Kåserier" tar for seg en utøver eller et tema, med mange lydeksempler fra Norsk lydinstitutt sin store lydsamling av klassisk musikk.

Da Norsk lydinstitutt i samarbeid med plateselskapet Simax utga «Edvard Grieg. The Piano Music in Historic Interpretations» til jubileet i 1993, ble denne CDboksen hvor alle Griegs egne innspillinger var samlet, utropt av Will Crutchfield i New York Times til den viktigste begivenhet i Griegåret. Grieg studerte klaver og komposisjon ved konservatoriet i Leipzig i årene 1858-62 og hans innspillinger fra 1904-06 er en unik dokumentasjon på spillemåten som hadde etablert seg på midten av 1800-tallet.

I kveldens kåseri vil Per Dahl presentere noen disse innspillingene og sammenligne de med både gamle og nye innspillinger.

Tidspunkt: tirsdag 21. oktober – kl 19.30-21.30 – kaffe/te, enkel servering

Billetter ved inngangen à kr. 100.-
Studenter og pensjonister kr 50,-
Enkel servering i pausen

Aktuelt

Inngangspartiet og utstillingshall hos Norsk Lydinstitutt © Norsk Lydinstitutt, 2003

Ledig stilling for musikkbibliotekar

01. okotber 2014

Vil du være med på en spennende utvikling inn i den digitale alderen? Norsk lydinstitutt har ledig stilling som musikkbibliotekar. Vi kan tilby en utfordrende arbeidsplass i Bjergstedmiljøet, et musikkfaglig kraftsentrum i Stavanger og Norge. Det vil være gode muligheter for personlig utvikling for den rette personen. Lønn etter avtale.

Jussi Bjørling !
- Klingende kåseri med Per Dahl

16 mai 2014

Per Dahl's 'Klingende Kåserier" tar for seg en utøver eller et tema, med mange lydeksempler fra Norsk lydinstitutt sin store lydsamling av klassisk musikk.

Norsk Lydinstitutt Stavanger inviterer tirsdag 10.6.kl.18.00-20.00 til et klingende kåseri om Jussi Bjørling (1911-1960). Han har ofte vært omtalt som en av de største tenorstemmen i det 20.århundre. Før han fylte 5 år var han på turne sammen med sine brødre og sin far og Bjørlingkvartetten opptråde både i Sverig e og i USA. Hans debut som operasanger var i 1930 hvoretter han frem til sin død i 1960 gjestet de store operahusene i USA og Europa. Samtidig var han en hyppig gjest i Gröna Lund og Skansen i Stockholm. Han gjorde svært mange grammofoninnspillinger og det er fra dette materialet.

Billetter ved inngangen à kr. 100.-
Studenter og pensjonister kr 50,-
Enkel servering i pausen

Inngangspartiet og utstillingshall hos Norsk Lydinstitutt © Norsk Lydinstitutt, 2003

Ledig stilling for musikkbibliotekar

16. april 2014

Vil du være med å utvikle Norsk lydinstitutt videre? Kan du arbeide selvstendig, er du nøye og liker å holde på med mange ulike oppgaver på en gang? Vi kan tilby en utfordrende og interessant arbeidsplass i Bjergstedmiljøet i Stavanger med gode muligheter for personlig utvikling for den rette personen. Lønn etter avtale basert på kompetanse. Tiltredelse snarest mulig etter 1. august 2014.

Per Dahl holder lyttekurs i Norsk Lydinstitutts lokaler

Ny runde med lyttekurs

28. aug 2013

Rogaland musikkråd vil også i kommende sesong kunne tilby lyttekurs med Per Dahl som kurslærer. Kurset går over 7 kvelder, alle på en torsdag, og finner sted i Bjergsted. Prisen er 1.100 kroner.

Johan Sebastian Bach

Lydutstilling: Matteuspasjonen

20 mars 2012

Vi følger opp de gode tilbakemeldingene på våre lydutstillinger, og fortsetter med musikk til påskehøytiden. I år har vi valgt ut Bachs store Mattheuspasjon som hovedverk, og vi vil i løpet av påskedagene legge ut resitativer, korsatser og arier fra denne storslagne musikken. Innspillingen er fra året 1942.

Juleplater

Lydutstilling: Julekalendar

20. okt. 2011

Som vanlig begynner vår julekalendar den 1. desember, med nye lydklipp hver dag frem til jul. Vi er allerede i gang med å digitalisere årets utrag fra spennende plater i samlingen - som begynner med selveste Caruso som synger "Sancta Maria" på en svært tidlig 78-plate. Vi sees 1. desember!

Politikere i dag oppfordrer til å bruke stemmeretten, på samme måte som de gjorde for femti år siden

Politisk budskap i femti år: Bruk stemmeretten!

9. sept 2011

Det nærmer seg valgdag rundt omkring i de norske kommuner, og ungdomspolitikere fra alle parti oppfordrer alle til å bruke stemmeretten. Vi har funnet frem et klipp fra hvordan ungdomspolitikeren John Antonsen fra KrFU oppfordret til det samme før kommunevalget i 1951. Stilen har kanskje endret seg på femti år, men budskapet er det samme.

Vår utstilling med platecover fra Peer Gynt-innspillinger er tilbake på nettet

Peer Gynt-utstilling tilbake på nett

29. apr. 2011

Norsk lydinstitutt har satt sammen en utstilling av cover fra alle plateinnspillinger med Peer Gynt-musikken som finnes ved instituttet. Den har blitt vist over hele verden, og nå er den endelig også tilgjengelig igjen her på våre nettsider.

Påskeutstilling med Händels Messias

Lydutstilling: Lytt til Messias i påsken

15. apr. 2011

Vi følger opp den store suksessen vi har hatt med vår julekalender med litt musikalsk påskekos. I løpet av påsken vil vi legge ut arier, korsatser og orkesterstykker fra Händels Messias på våre nettsider. Alle satsene som blir presentert er hentet fra samme innspilling som ble gjort i London i 1906, og utgitt på 78-plater i forskjellige utgaver etter den tid.

Musikk fra Marcel Marceau

Nytt mysterium: Musikk fra en mimekunstner

01. mar. 2011

Vi fortsetter vår serie hvor vi ber om våre leseres hjelp til å identifisere musikk på umerkede plater. Denne gangen er det mannen som er kjent for "Stillhetens kunst" som skaper hodebry når han bryter stillheten.

Hvis man slo opp i et leksikon under ordet "mimekunstner", ville man med stor sannsynlighet kunne finne et bilde av Marcel Marceau. Men som platekunstner er han neppe like kjent, så hva er det da som spilles på en plate merket Marcel Marceau?

Mystiske innspillinger

Ny serie: Mysterier fra arkivet

02. feb. 2011

Rundt 25% av samlingene ved Norsk Lydinstitutt er registrert og katalogisert. Over årene har vi fått inn flere store og små samlinger fra ulike givere. Disse arbeider vi fortløpende med å katalogisere, men enkelte plater gir oss større utfordringer enn andre. Noen klarer vi å identifisere selv, men noen plater skaper så mye hodebry at må vi gi tapt. Derfor henvender vi oss nå til det kunnskapsrike publikum for hjelp. I serien Mysterier fra arkivet vil vi legge ut noen av disse platene som vi ikke klarer å dekode, i håp om at noen av våre lesere kan briljere med sin kompetanse der vi kommer til kort. Første mysterium ut er en plate smekkfull av kjærlighet, men ikke alle sangene er like gjenkjennelige: Løs mysteriet for oss her!

Beethovens Keiserkonsert

Lyttekurs: Beethovens Keiserkonsert

06. jan. 2011

Lyttekursene starter opp igjen for semesteret med Beethovens 5. klaverkonsert, også kalt Keiserkonserten. Pianokonserten erstatter Strauss' Ein Heldenleben som var satt opp på programmet originalt. I forbindelse med dette lyttekurset har vi satt opp en utstilling med flere plateinnspillinger av denne konserten fra våre samlinger. Utstillingen kan sees i våre lokaler i Bjergsted. I tillegg har vi gitt våre lesere på nett en liten musikalsk smakebit på koserten, fra en av de mange innspillingene av denne konserten som finnes i vår samling.

Juleplater

Årets musikalske julekalender

22. nov. 2010

Tradisjonen tro disker vi i Norsk Lydinstitutt opp med en festbuffet av julemusikk som en førjulsgave til alle og enhver. Vi ønsker å bidra til å skape julestemning i adventstiden, og har i år, som i fjor og året før, forberedt en musikalsk adventskalender basert på instituttets rikholdige samlinger.

Kvinnelige dansere i Delhi, India

Hør India anno 1920

22. nov. 2010

Nær 250 lydopptak fra India i begynnelsen av forrige århundre er nå digitalisert og gjort tilgjengelig på nettsidene til Digital South Asia Library. Opptakene ble gjort for å dokumentere ulike språk og dialekter i India, og 97 forskjellige språk og dialekter er inkludert i opptakene. Innholdet strekker seg fra gjenfortellinger av lokale historier og bibelske lignelser til fremføringer av indiske folkesanger.

sveivegrammofon

Library of Congress: Lydarven i alvorlig fare

11. nov. 2010

Amerikas lydarv er sterkt truet, ifølge en rapport fra Library of Congress National Recording Preservation Board.

de gamle nettsidene til Norsk Lydinstitutt

Vi pusser opp nettsidene

29. okt. 2010

Nettsidene til Norsk Lydinstitutt har gått gjennom en oppussing for å gi bedre tilgang til det ulike materialet vi har lagt ut. Innholdet fra de gamle sidene vil bli lagt ut fortløpende, men om det er noe du savner, ikke nøl med å ta kontakt med oss

julekalender

Juleutstilling med mp3-julekalender

01. des. 2009

Norsk lydinstitutt følger opp de gode tilbakemeldingene vi fikk i fjor på vår musikalske julekalender, og følger opp med flere gamle plater. Hver dag frem mot jul presenterer vi en innspilling av riktig god gammel klasse, med historisk sus der legendariske sangere og musikere fra første halvdel av 1900-tallet fremfører julemusikk.

norsk lydarkivkonferanse

Norsk Lydarkivkonferanse 2009 - 27-29. okt i Trondheim

12. sept. 2009

Norsk Lydinstitutt leder organiseringen av Norsk Lydarkivkonferanse 2009, oktober 27-29th, i Trondheim. Programmet finnes på nettsiden. Konferansen blir for første gang arrangert i sammenheng med Rådet for folkemusikk og folkedans sitt årlige arkivseminar, og derfor er konferansen utvidet med én dag. Verten for konferansen er Rockheim, det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, som åpner dørene denne høsten.

Klaus Egge

Klaus Egge (1906-1979)

22. aug. 2009

I år er det 30 år siden komponisten Klaus Egge døde, en av de mest profilerte norske komponistene i sin tid. De senere årene er mange av verkene hans dessverre blitt lite spilt, bortsett fra Klaverkonsert nr. 2. Klaus Egges musikk har imidlertid kvaliteter som gjør at den i høyeste grad fortjener en plass på repertoaret.

Casals

Sommertid er Kammermusikkfestivaltid!

20. jul. 2009

De siste 20 årene har kammermusikkfestivalene i Norge etablert seg som viktige i norsk musikkliv. Snart er det kammermusikkfestival i Stavanger, og Norsk lydinstitutt lader opp til festivalen med gamle plater fra alle kammermusikkfestivalers ”stamfar”, Pablo Casals festival i Prades i 1950. Lytt også til nesten 60 år gamle opptak fra denne festivalen.

Honegger Pacific 231

Plateutstilling med verk knyttet til 1920-tallets Paris

15. apr. 2009

Sesongens siste lytterkurs med Per Dahl fokuserer på Paris i 1920-årene. Et utvalg verker fra denne perioden er nå utstilt ved Norsk lydinstitutt, med fokus på Igor Stravinskij, gruppen Les Six og Maurice Ravel. Her finnes blant annet et 78-platesett fra 1929 der Stravinskij selv dirigerer Suite fra Ildfuglen og en plate der Honegger dirigerer sin Pacific 231 i 1930. Det er mulig å lytte til alle platene som er utstilt.

Arkiv

Sist oppdatert: 11.06.2018 14:01. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643