Utstillinger

Norsk lydinstitutt

Nåværende utstillinger

Julekalender

Lydutstilling: Julekalender 2017

28 november 2017

Nok en gang inviterer Norsk lydinstitutt til en musikalsk julekalender med smakebiter fra den rikholdige samlingen som befinner seg i Stavanger. I år også er det vår argentinsk-dansk musikkbibliotekar som har satt sammen utvalget, denne gangen et utvalg fra vårt "De Andre Sangerne" prosjekt !

diva-duell

De Andre - Grammofonprosjekt 2017-2018

23.05.2017

De fleste kjenner til Kirsten Flagstad og gjerne Ivar Andresen (IFA pastillen). Det var sangere med store internasjonale karrierer. Men det finnes også en lang rekke andre sangere som gjorde store karrierer både i norge og utlandet. I dette prosjektet starter vi med "De Andre" som var født før 1940, og som dermed i hovedsak har spilt inn 78-plater. Prosjektet vil bestå av et åpent hus/lansering, en fysisk utstilling, nett-utstilling og en serie med klingende kåserier.

Men aller først... 6. juni braker det løs med Åpent Hus og en presentation av Professor Dahl ved lydinstituttet. (klikk 'Les mer' for a få en info-pdf on arrangementet)

Tidligere utstillinger

Julekalender

Lydutstilling: Julekalender 2016

10 november 2016

Nok en gang inviterer Norsk lydinstitutt til en musikalsk julekalender med smakebiter fra den rikholdige samlingen som befinner seg i Stavanger. Denne gangen igjen er det vår argentinsk-dansk musikkbibliotekar som har satt sammen utvalget!

Julekalender

Lydutstilling: Julekalender 2015

10 november 2015

Tradisjonen tro inviterer Norsk lydinstitutt igjen til en musikalsk julekalender med smakebiter fra den rikholdige samlingen som befinner seg i Stavanger. Denne gangen er det vår nye musikkbibliotekar som har satt sammen utvalget!

Julekalender

Lydutstilling: Julekalender 2014

18 november 2014

Nok en gang inviterer Norsk lydinstitutt til en musikalsk julekalender med digitaliserte plater fra samlingen. Årets tema er italienske sangere i italiensk repertoar – med de unntak fra dette vi finner hensiktsmessig. Med dette temaet går vi rett inn i Arne Dørumsgaards visjon for bruken av samlingen ved Norsk lydinstitutt, nemlig å studere den gamle vokale sangkunst man finner på de tidligste plateopptakene fra over 100 år tilbake og fremover i historien

Julekalender

Lydutstilling: Julekalender 2013

27 november 2013

Velkommen til årets musikalske julekalender fra Norsk lydinstitutt! I år følger vi Arne Dørumsgaards visjon for samlingen og presenterer Edvard Griegs musikk i historiske innspillinger.

I løpet av desember presenterer vi 78-plater helt fra 1904 og frem til 1950-tallet, og vi fokuserer på en utøver hver dag. Juster ørene til å bli med på en musikalsk reise gjennom plateknitring og sus tilbake til starten av 1900-tallet og Edvard Griegs egen tid.

Johan Sebastian Bach

Lydutstilling: Julekalender 2012

26 november 2012

Det snør og regner ute, men inne på Norsk lydinstitutt i Stavanger kan du komme i julestemning. Vi har plukket frem juleplatene og julepynten, og tradisjonen tro åpner vi også i år 24 luker med historiske lydopptak her på nettsiden.

Johan Sebastian Bach

Lydutstilling: Matteuspasjonen

20 mars 2012

Vi følger opp de gode tilbakemeldingene på våre lydutstillinger, og fortsetter med musikk til påskehøytiden. I år har vi valgt ut Bachs store Mattheuspasjon som hovedverk, og vi vil i løpet av påskedagene legge ut resitativer, korsatser og arier fra denne storslagne musikken. Innspillingen er fra året 1942.

julekalender

Julekalender 2011

24. nov. 2011

"Deilig er jorden" - og nå gleder vi oss enda en gang til jul. Mens butikkene sender ut reklamer for alt det materiale vi kan glede oss til, sender vi ut gleden i form av musikk - av skatter fra fortidens julefeiringer.

Vår utstilling med platecover fra Peer Gynt-innspillinger er tilbake på nettet

Peer Gynt er tilbake på våre nettsider

29. apr. 2011

Norsk lydinstitutt har satt sammen en utstilling av cover fra alle plateinnspillinger med Peer Gynt-musikken som finnes ved instituttet. Den har blitt vist over hele verden, og nå er den endelig også tilgjengelig igjen her på våre nettsider.

Utstillingen har reist fra Japan til Brasil og over hele Norge. Den består av 5 bannere på stativ som viser 32 av plateomslagene og noen enkle sammenligningsoppgaver for publikum, brosjyrer, samt en powerpoint presentasjon som viser hele 145 platecover med noen få sekunders opphold. Det er fra denne presentasjonen vi har hentet bildene som vises på denne siden.

Utstillingen er satt sammen av Per Dahl og prosjektet er støttet av Utenriksdepartementet, IFPI (grammofonselskapenes internasjonale byrå), Norsk Lydinstitutt og Stavanger konserthus.

                                                                        Les mer

Påskeutstilling med Händels Messias

Lydutstilling: Lytt til Messias i påsken lydfil ikon

15. apr. 2011

Vi følger opp den store suksessen vi har hatt med vår julekalender med litt musikalsk påskekos. I løpet av påsken vil vi legge ut arier, korsatser og orkesterstykker fra Händels Messias på våre nettsider. Alle satsene som blir presentert er hentet fra samme innspilling som ble gjort i London i 1906, og utgitt på 78-plater i forskjellige utgaver etter den tid.

Beethovens Keiserkonsert

Lyttekurs : Beethovens keiserkonsert lydfil ikon

06. jan. 2011

Lyttekursene starter opp igjen for semesteret med Beethovens 5. klaverkonsert, også kalt Keiserkonserten.

Pianokonserten erstatter Strauss' Ein Heldenleben som var satt opp på programmet originalt. I forbindelse med dette lyttekurset har vi satt opp en utstilling med flere plateinnspillinger av denne konserten fra våre samlinger. Utstillingen kan sees i våre lokaler i Bjergsted.

I tillegg har vi gitt våre lesere på nett en liten musikalsk smakebit på koserten, fra en av de mange innspillingene av denne konserten som finnes i vår samling.

                                                                        Les mer

julekalender

Julekalender 2010 lydfil ikon

22. nov. 2010

Tradisjonen tro disker vi i Norsk Lydinstitutt opp med en festbuffet av julemusikk som en førjulsgave til alle og enhver. Mellom julerengjøring, julebakst, julegavekjøp og siste arbeidsinnspurt før jul, er det godt å sette seg til rette i godstolen og kjenne på et øyeblikks ro i førjulstiden. I løpet av adventstiden kan du oppleve noen av våre kjæreste julesalmer fremført av det forrige århundrets største stjerner, oppdage nye julefavoritter blant de mindre kjente julesangene og oppfatte hvordan julestemning ble tolket av de klassiske komponistene.

                                                                        Les mer

julekalender

Juleutstilling med mp3-julekalender lydfil ikon

01. des. 2009

Norsk lydinstitutt følger opp de gode tilbakemeldingene vi fikk i fjor på vår musikalske julekalender, og følger opp med flere gamle plater. Hver dag frem mot jul presenterer vi en innspilling av riktig god gammel klasse, med historisk sus der legendariske sangere og musikere fra første halvdel av 1900-tallet fremfører julemusikk.

Klaus Egge

Klaus Egge (1906-1979)

22. aug. 2009

I år er det 30 år siden komponisten Klaus Egge døde, en av de mest profilerte norske komponistene i sin tid. De senere årene er mange av verkene hans dessverre blitt lite spilt, bortsett fra Klaverkonsert nr. 2. Klaus Egges musikk har imidlertid kvaliteter som gjør at den i høyeste grad fortjener en plass på repertoaret.

Casals

Sommertid er Kammermusikkfestivaltid!lydfil ikon

20. jul. 2009

De siste 20 årene har kammermusikkfestivalene i Norge etablert seg som viktige i norsk musikkliv. Snart er det kammermusikkfestival i Stavanger, og Norsk lydinstitutt lader opp til festivalen med gamle plater fra alle kammermusikkfestivalers ”stamfar”, Pablo Casals festival i Prades i 1950. Lytt også til nesten 60 år gamle opptak fra denne festivalen.

Eldre utstillinger

Sist oppdatert: 28.11.2017 14:20. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643