Julekalender 2012

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

Norsk Lydinstitutt er på facebook. Lik siden vår for å få oppdateringer om nyheter knyttet til lyd og lydhistorie, og instituttets arrangement og aktiviteter.

åpne lukene

Julekalender 2012

Norske sangere fra stenkakenes tid

Det snør og regner ute, men inne på Norsk lydinstitutt i Stavanger kan du komme i julestemning. Vi har plukket frem juleplatene og julepynten, og tradisjonen tro åpner vi også i år 24 luker med historiske lydopptak her på nettsiden.

julekalender

Norske sanger

Vår musikalske julekalender er blitt en juletradisjon god som noen, i år med en litt annen vri enn foregående år. Tidligere har vi presentert julemusikk, med både norske og internasjonale utøvere. I år har vi valgt å presentere norske sangere, men musikken er ikke relatert til julen, faktisk har det vært et av kriteriene for utvalget som er gjort. Hver dag vil du likevel finne en lenke til tidligere års kalendere, slik at du kan høre juleplater likevel.

Tolkning av musikken

I løpet av desember vil du på denne siden kunne høre et tverrnitt av norsk vokalkunst, gjennom innspillinger gjort både i Norge og utlandet, men kun med norske sangere. Noen sangere hadde en internasjonal karriere, andre sang hovedsakelig i Norge. Felles for alle er en genuin tolkning av musikken. Opptakene ble gjort på en tid der det ikke var så lett å høre andre fremføringer av musikken gjennom lydopptak slik det er i dag. Det er milevid forskjell fra dagens spotify-virkelighet til datidens primitive opptaksteknikk. Ta også med at grammofonplater var dyre gjenstander som ikke hvemsomhelst hadde råd til å kjøpe. Virkeligheten for sangerne du vil høre på de eldste platene er at de måtte reise dit musikken ble fremført og lære av de som fremførte musikken. Betydningen av å studere i de store musikkbyene i Europa var derfor stor. Men etter hvert ble kvaliteten på opptakene bedre, og tilgjengeligheten økt. Likevel kan man jo reflektere over om noe av særpreget ved forskjellige utøvere er blitt borte underveis.

julekalender

Litt lydhistorie

Det var Thomas alva Edison som i 1877 presenterte den første fonografen, det vil si en inntretning som kunne spille inn lyd, og reprodusere den, først på tinnfolie-ruller og siden på voksruller. På slutten av 1800-tallet kom så Emile Berliner med grammofonplaten slik vi kjenner den i dag som en flat skive med riller der lydbølgene ble gravert inn. Materialet var sjellakk, og platene knuser lett. I den første tiden var det kun akustiske opptak, det vil si at lydbølgene ble fanget direkte gjennom en trakt der det satt en membran i bunnen. Membranen var festet til en nål, som så graverte inn lydbølgene i en plate.

Fra 1925 begynte man med elektriske opptak. Med mikrofon var det mulig å gjøre opptak av et rikere spekter av lydbølgene enn før. Frekvensområdet på lydopptakene ble altså større. Dette la grunnlag for å spille inn lengre verk, og klangen av et symfoniorkester i (tilnærmet) full bredde. Stereo-opptak ble første gang utgitt av Decca i 1958, men det faller utenom tidsperioden vi dekker i den musikalske julekalenderen.

De eldste opptakene vi presenterer er fra 1906, de nyeste er fra begynnelsen av 1950-årene.

julekalender

Repertoaret

Julekalenderen vil omfatte en rekke kjente arier fra operaens verden, norsk folkemusikk, og ikke minst romanser for sang og klaver, selve slageren i den romantiske epoken. Uten å røpe for mye kan vi love at det vil bli litt av hvert for enhver smak.

Len deg tilbake og still inn ørene slik at du lytter forbi suset, knitringen og støyen på de gamle platene. Bli henført av selve musikken og fremføringene gjort av sangere fra en for lengst forgangen tid. Gjør deg klar for en tidsreise tilbake til første halvdel av 1900-tallet.

God adventstid!

Platene er profesjonelt vasket og digitalisert, men presenteres i urestaurert utgave. Norsk lydinstitutt har en bevarings-lydfil i wave-formatet, mens filene som presenteres her på nettsiden er en mp3-komprimering av den orginale bevaringsfilen.


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100
Kommentarer (4)
Subscribe

Thank you!

Subscribe to daily advent music

Please subscribe me to daily Advent music.
Thanks.

Subscribe to daily advent music

Please add me to the daily advent music.

Re: Subscribe to daily advent music

Thank you

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643