Julekalender 2014

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

Norsk Lydinstitutt er på facebook. Lik siden vår for å få oppdateringer om nyheter knyttet til lyd og lydhistorie, og instituttets arrangement og aktiviteter.

åpne lukene

Julekalender 2014

Historiske sangere i italiensk repertoar

Nok en gang inviterer Norsk lydinstitutt til en musikalsk julekalender med digitaliserte plater fra samlingen. Årets tema er italienske sangere i italiensk repertoar – med de unntak fra dette vi finner hensiktsmessig. Med dette temaet går vi rett inn i Arne Dørumsgaards visjon for bruken av samlingen ved Norsk lydinstitutt, nemlig å studere den gamle vokale sangkunst man finner på de tidligste plateopptakene fra over 100 år tilbake og fremover i historien

Mens du venter kan du lytte til våre julekalendre fra 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 og 2013.

Lydfestinger

Da det for første gang ble mulig å feste lyden til et medium for senere avspilling var det en stor revolusjon. Den tekniske utviklingen som har pågått siden Edison gjorde sine aller første fonograf-opptak i 1877, via Berliners 78-plater som kom i 1898, og deretter mono og stereo LP-plater på 1940- og 50-tallet til den digitale teknologien fra starten av 1980-tallet og dagens fulldigitale opptaks- og redigeringsmuligheter har revolusjonert hvordan vi ser på musikk som kulturelt fenomen.

julekalender

Da grammofonen var i sin barndom var det stjerner som tenoren Caruso og en rekke andre sangere som banet veien for det nye mediet. I manges øyne var det nettopp sangere fra denne første tiden som utgjorde gullalderen av innspilt musikk, og at det i senere år bare gikk nedover og inn i en standardisert teknisk perfeksjonisme. Det er en mye større individualitet på de eldre opptakene, selv om man selvfølgelig kan diskutere dette ut fra forskjellige kvalitetsstandarder.

Den tekniske utviklingen har jo gjort det å fange lyden til en mye letter øvelse i dag enn det var for 100 år siden. Den internasjonale plateindustrien og mulighetene for å redigere opptak og sammenlikne utøvere har kanskje ført utviklingen inn i et spor der alt har blitt teknisk perfeksjonert og kjølig glatt for å sette det på spissen. Teknologi gir muligheter på både godt og vondt. Men når man lytter de gamle platene er det fascinerende å tenke seg muligheten av å lytte til fremføringstradisjoner og særegne tolkninger som ikke lever lenger i våre dager.

Historical Records - Bauers diskografi

Roberto Bauer med sin diskografi Historical records som utkom første gang i 1936 bidro nok til en myte om at det var de eldste opptakene som var de mest verdifulle, da denne diskografien ikke listet opp nyere opptak enn 1909. Denne diskografien ble nærmest en bibel for samlere, og mange søkte å bygge opp samlinger etter denne. Men verdifulle opptak er selvfølgelig gjort også etter 1909, dette ble nærmest en magisk grense, og de aller eldste opptakene har fått en slag opphøyet mystisk status.

Nå gir riktignok de aller eldste platene mulighet til å høre sangere som var store på 1800-tallet, og er derfor vitnesbyrd om en sangkunst som var knyttet til de store operahusene. Dette gjorde nok at sangernes uttrykk ble mer lokalt variert enn det er i dag, selv om mange av de store operastjernene også den gang reiste rundt og opptrådte i mange forskjellige byer. Platene bærer også preg av det ikke var redigeringsmuligheter – en 78-plate varer i gjennomsnitt 3 til 4 og et halvt minutt, og dette måtte synges rett inn uten mulighet til å fikse småfeil. Gikk noe helt galt måtte man synge inn siden på nytt.

Når vi i årets utgave av den musikalske julekalenderen har valgt sangere i italiensk repertoar er det for å vise noe av den sangkunsten som det var mulig å gjøre opptak av i de første tiår av 1900-tallet. Noen nyere opptak er også med, men av opphavsrettsmessige grunner har vi ikke kunnet presentere nyere opptak enn fra slutten av 1950-tallet. Dørumsgaards samling er også på sitt vis knyttet til Roberto Bauers arbeid, noe som knytter dette tettere sammen.

julekalender

Dørumsgaardsamlingen

Arne Dørumsgaard (les biografi her) hadde en visjon med platesamlingen utgjør grunnstammen av Norsk lydinstitutts vokale 78-platesamling, nemlig at norske studenter skulle ha mulighet til å studere både musikalsk tolkning gjennom tidene, og ikke minst bredden av sangkunst som er representert på plate.

Da Dørumsgaard gjorde sitt banebrytende samlerarbeid fra sitt hjem i Italia var store musikkbibliotek sted man måtte reise til for å studere materialet som fantes. I takt med den teknologiske utviklingen kan vi i dag tilgjengeliggjøre materialet på helt andre måter, noe som gjør musikken tilgjengelig ikke bare lokalt, men på nettet med tilgang for alle. Dørumsgaard var selv opptatt av teknologi, og hadde et topp moderne musikkanlegg for sin tid med diverse båndspillere og platespillere og ikke minst en stor antenne for å få inn italiensk, tysk og sveitsisk radio for å ta opp konsertsendinger. På den måten ønsket han å samle en bredde av tolkninger, helt fra de tidligste opptak til sin egen samtids konsert- og plateopptak.

Han var også i kontakt med samlere over hele verden, og de byttet opptak via båndoverføringer. Slik skaffet han seg en samling også med kopier av de mest sjeldne platene som var nevnt i Bauers diskografi. Bauers egen platesamling ble etter hans død overtatt av Otto Müller, og Dørumsgaard var også sentral i å sikre Bauer-Müller-samlingen en varig plassering i Norge. I dag befinner denne samlingen seg i Nasjonalbiblioteket, og Dørumsgaard hadde gjennom sitt eget samlerarbeid tanke om å komplettere denne samlingen slik den skal ha vært i Roberto Bauers dager, før Bauer solgte de mest sjeldne platene. Nå ble det ikke slik at Bauers samling ble komplettert, men samlingen Dørumsgaard selv bygget opp har i mange henseender overgått Bauers i størrelse, og ikke minst er det unikt at den representerer hele 78-plate-æraen.

Ved Norsk lydinstitutt fortsetter arbeidet med å bygge opp samlingen, og alle vokale 78-plater er nå sortert etter sangeren, slik at det er mulig å finne frem til innspillinger med ulike sangere selv om alt ikke er katalogisert.

Tidsskriftet The Record Collector

Tidsskriftet The Record Collector som utkom første gang i 1946 har gitt stor inspirasjon til de korte artiklene vi presenterer om hver sanger. Dette er et tidsskrift som fremdeles utkommer, se denne nettsiden. Ved Norsk lydinstitutt finnes en samling av tidsskriftet tilbake til den første årgangen og frem til løpende abonnement, og det er en av de viktigste kildene til opplysninger om historiske sangere med diskografiske detaljer vi bruker i det daglige for å tidfeste vokalplatene.

julekalender

Hver dag en ny sanger

Det er med glede vi presenterer årets utgave av den musikalske julekalenderen vår, og ønsker alle en god adventstid i selskap med både legendariske sangere, og andre som i dag er mindre kjent. Vi håper dette vil skape glede og gi impulser til flere om å utforske denne delen av musikkhistorie

Still inn ørene!

Len deg tilbake og still inn ørene slik at du lytter forbi suset, knitringen og støyen på de gamle platene. Bli henført av selve musikken og fremføringene gjort av sangere fra en for lengst forgangen tid. Gjør deg klar for en tidsreise tilbake til første halvdel av 1900-tallet.

Platene er profesjonelt vasket og digitalisert, men presenteres i urestaurert utgave. Norsk lydinstitutt har en bevarings-lydfil i wave-formatet, mens filene som presenteres her på nettsiden er en mp3-komprimering av den orginale bevaringsfilen.

God adventstid!


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100
Kommentarer (1)
Borghild Bryhn-Langgaard

I am very much looking forward to what you provide in this year's Advent Calendar. The 2012 Calendar devoted to Grieg was especially excellent for me, but you always produce interesting recordings.

Borghild Bryhn-Langgaard was one of the singers that you featured in 2012, and you quite rightly pointed out: "In 1908 she participated at the famous performances of Richard Wagner's Der Ring des Nibelungen in London conducted by Hans Richter". I am preparing an article about Richter's "English Ring" for "The Record Collector". May I put in a request for a non-Italian recording, namely her duet with Peter Cornelius from Siegfried (on your shelf N1116)? I have not found any other way of hearing this recording. It may well interest your listeners.

God Jul!

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643