Påskeutstilling 2012 - Mattheuspasjonen

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

facebook

Norsk Lydinstitutt er på facebook. Lik siden vår for å få oppdateringer om nyheter knyttet til lyd og lydhistorie, og instituttets arrangement og aktiviteter.

påskedagene

Påskeutstilling 2012 - Mattheuspasjonen

Mattheuspasjonen - et kirkemusikalskt høydepunkt

Vi følger opp de gode tilbakemeldingene på våre lydutstillinger, og fortsetter med musikk til påskehøytiden. I år har vi valgt ut Bachs store Mattheuspasjon som hovedverk, og vi vil i løpet av påskedagene legge ut resitativer, korsatser og arier fra denne storslagne musikken. Innspillingen er fra året 1942.

I løpet av påsken vil vi legge ut resitativer, arier og korsatser fra Bachs Mattheuspasjon (Foto: Johan Sebastian Bach, malt av Elias Gottlob Haussmann)

I løpet av påsken vil vi legge ut resitativer, arier og korsatser fra Bachs Mattheuspasjon.
(Foto: Johan Sebastian Bach, malt av Elias Gottlob Haussmann. Wikimedia Commons )

En pasjon er historien om Jesu lidelse og død. Mange komponister har tonesatt lidelseshistorien, og pasjonen som form har en lang utviklingshistorie. Med Johan Sebastian Bachs Mattheuspasjon nådde denne musikken et høydepunkt i barokken. Siden Felix Mendelssohns berømte fremføring av denne pasjonen i 1829 har den holdt seg på repertoaret. Det er mange kor som i disse dager fremfører denne musikken verden over.

Musikken er skrevet for dobbelt kor og orkester, samt solister. To viktige roller er Jesus (baryton) og Evangelisten (tenor). En sopran og en alt har også noen gripende solopartier.

Mattheuspasjonen er mest sannsynlig skrevet i 1727, og ble første gang fremført i Thomaskirken i Leipzig, Langfredag samme år. Senere arbeidet Bach videre med pasjonen, og det finnes revisjoner fra 1736 og 1742 til nye fremførelser. Det ser ut til at Bach har regnet denne pasjonen til et av sine viktigste verk, fordi han ivaretok selve notemanuskriptet på best mulig måte.

Tekstene til Mattheuspasjonen er hentet fra kapittel 26 og 27 i evangeliet etter Mattheus. I tillegg har Bachs librettist, Picander skrevet tekster til ariene. Lutherske koraler er også viktige. På sin mesterlige måte har Bach så skrevet en musikk som setter de enkelte delen til en større helhet, med bruk av mange av barokkens kompositoriske teknikker innenfor affektlæren.

Pasjonen begynner med forutsigelsen av korsefestelsen og salvelsen i Betania noen dager etter inntoget i Jerusalem på Palmesøndag i henhold til den bibelske kronologi. Noen vil kanskje undre seg over at det ikke er noen logisk sammenheng mellom de ulike dagene vi har delt pasjonen ut over. Dette har vi måttet gjøre av praktiske hensyn for å kunne legge ut litt hver dag, slik at musikken varer hele påskeuken. Med håp om tilgivelse for denne lurevri, ønsker vi at Bach vil klinge i høytalerne hos alle som er innom denne lydutstillingen.

I løpet av påskedagene vil vi presentere ikke bare komponisten og musikken, men også utøverne og den spesielle historien omkring selve plateinnspillingen. De orginale 78-platene befinner seg i samlingen ved Norsk lydinstitutt i Stavanger.

Platene er profesjonelt vasket og digitalisert, men presenteres i urestaurert utgave komplett med susing og knitring. Norsk lydinstitutt har en bevarings-lydfil i wave-formatet, mens filene som presenteres her på nettsiden er en mp3-komprimering av den orginale bevaringsfilen.

Mens du venter, kan du høre musikken vi la ut til påske i fjor.
Da presenterte vi en innspilling fra 1906 av Händels oratorium Messias

.

Følg oss så videre gjennom påsken og få din daglige dose Bach. God fornøyelse!


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643